Eerste consult

Wanneer je voor het eerst bij een orthodontist op bezoek komt, zal er worden nagegaan of je een behandeling nodig hebt, en zo ja, wanneer je best aan de behandeling begint. Soms is dat meteen, soms kan je best nog enkele maanden of zelfs een jaar wachten.

 

Vaak is het nodig dat er tijdens je eerste bezoek al een röntgenfoto genomen wordt. Hierop kunnen al je tanden bekeken worden waardoor eventuele problemen al vroeg worden opgespoord.
Als blijkt dat je een behandeling nodig hebt, moet er een uitgebreid onderzoek gebeuren om te bepalen welk soort beugel voor jou de beste oplossing biedt.

Het uitgebreid onderzoek bestaat uit:

2 röntgenfoto’s: één waarop al je tanden te zien zijn en één van de zijkant van je schedel om te kijken hoe je beide kaken ten opzichte van elkaar groeien en hoe ze ten opzichte van je schedelbasis staan.

Er worden ook gewone foto’s genomen van je gezicht en je tanden.

Als laatste nemen we afdrukken van je tanden. Deze afdrukken sturen we naar het laboratorium waar ze er gipsmodellen van maken.

Het uitgebreid onderzoek duurt ongeveer een half uurtje.

 

Aan de hand van al deze gegevens zal de orthodontist een behandelplan voor je opstellen.

Bij de volgende afspraak wordt dit plan met jou en je ouders besproken. Er wordt uitgelegd wat voor- en nadelen zijn van wel of niet te behandelen, hoe de behandeling zal verlopen, welk soort beugel(s) je nodig hebt en hoelang en hoe vaak je die moet dragen.
Het zou kunnen dat er meerdere mogelijke behandelopties zijn. Als dat bij jou zo is, dan zullen de verschillende mogelijkheden besproken worden, telkens met voor- en nadelen. Samen met je ouders kan je overleggen welke behandeling jou voorkeur heeft.

Ook de financiële aspecten komen aan bod. Als je recht hebt op terugbetaling van het ziekenfonds, wordt een aanvraagformulier meegegeven.